Støtte til børnefamilier i en udsat situation
I hele landet oplever Røde Kors et stigende antal børnefamilier, der er i en social udsat situation, og som derfor beder om støtte og hjælp i hverdagen. Ved at støtte familierne kan vi hjælpe børnene og deres forældre til bedre trivsel og livsvilkår.

Når familier har det svært, rammer det især børnene. Det kan have store konsekvenser for børnenes muligheder senere i livet at vokse op uden mulighed for kunne deltage i fritidsaktiviteter eller at leve i en familie præget af sygdom, vold, manglende netværk, dårlig økonomi eller andre afsavn. Børn, som vokser op i familier med mange belastninger og afsavn, har større risiko for dårligt helbred, lav uddannelse, vold og ensomhed senere i livet.
Røde Kors hjælper gennem forskellige aktiviteter med at styrke familiernes handlemuligheder og netværk. Vi har aktiviteter, hvor familierne tilbydes længerevarende støtte som fx i vores familienetværk, frivillige familievenner og mentorforløb, ligesom vi har tilbud om enkeltstøtte som fx julehjælp. Julehjælpen bruges ofte som en ”døråbner” i forhold til at tilbyde familierne en mulighed for længerevarende støtte.
Fokus i alle vores aktiviteter er på trivsel, fællesskaber og redskaber til selvhjælp, fordi de udgør beskyttende faktorer, som kan være med til at skabe bæredygtige forandringer i familiernes liv og øge børnenes muligheder for et godt liv som voksen.
Nedenfor her kan du læse mere om de forskellige aktiviteter, som Røde Kors tilbyder børnefamilier i en social udsat situation.
- Familienetværk
-
I familienetværket mødes familier og frivillige til fælles netværksarrangementer 1-2 gange om måneden. Her får familierne et fællesskab med andre børnefamilier. Familierne og de frivillige er sammen om at planlægge aktiviteter, som passer til de behov og ønsker, familierne har. Der kan f.eks. være tale om:
Sociale arrangementer:
- Madlavning og fællesspisning
- Kreative aktiviteter, bræt-og boldspil, sang og udeliv
- Samtaler og samvær.
Oplevelser:- Udflugter for familierne til skov, strand, biograf og børneteater
- Traditionsfester (f.eks. påske, jul og fastelavn)
- Ferielejr for børn og hele familien.
Aktiviteter med læringsindhold:- Temaaftener om familierettede emner, budgetlægning eller andet
- Undervisning i førstehjælp
- Psykosociale lege og aktiviteter, der styrker børns evne til at mestre udfordrende situationer
- Frivillig familieven
-
Den enkelte familie kan også få én til én støtte fra en frivillig familieven, som typisk mødes med familien et par gange om måneden. En frivillig familiven støtter med udgangspunkt i familiens behov og situation og kan f.eks.:
- Være en ekstra støtte for børnene
- Sparre i forhold til udfordringer i hverdagen
- Støtte og vejlede om praktiske ting i hverdagen, f.eks. økonomi og forældreintra
- Tage med som bisidder ved møder på arbejdspladsen, skolen eller kommunen
- Være den, som den ledige forælder kan snakke med om fremtidige job-eller uddannelsesønsker og som støtter op om en forælder, der kommer i et mentorforløb på en arbejdsplads eller uddannelse.
- Mentorforløb
-
Ledige forældre, som er interesserede i at komme i arbejde eller i gang med en uddannelse, kan blive tilknyttet en frivillig mentor på en arbejdsplads eller uddannelse. Mentorforløbet kan hjælpe forælderen med at blive mere afklaret og komme tættere på arbejdsmarkedet eller uddannelse. Den frivillige mentor er en ansat på arbejdspladsen, eller en studerende på uddannelsen, der støtter ved bl.a. at
- Tage godt imod forælderen, vise rundt samt introducere til kulturen på arbejdspladsen eller uddannelsen
- Give instruktion til arbejdsopgaver, læseplan, studieteknik og stå for sidemandsoplæring
- Skabe en tryg relation til forælderen og sikre at andre kollegaer eller studiekammerater også er klædt på til at tage imod
- Formidle regler om arbejdstider, studieliv, pauser, fravær og ferieregler.
Et mentorforløb aftales i et samarbejde mellem Røde Kors, lokale jobcentre og arbejdspladsen eller uddannelsen.
- Økonomisk støtte – En håndsrækning
-
Røde Kors hjælper i samarbejde med Egmont Fonden hvert år med enkeltstøtte til hundredvis af økonomisk trængte familier og børn. Det gør vi for at give børn og forældre mere livskvalitet i hverdagen og bidrage til, at de får bekendtskaber og bliver en aktiv del af lokalsamfundet.
Støtten kalder vi En Håndsrækning, og kan f.eks. være støtte til fritidskontingenter og udstyr, skoleudflugter, fejring af mærkedage i familien og andre netværksdannende aktiviteter.
Vi tilbyder støtten som et supplement til de familier, der i forvejen deltager i Røde Kors’ forskellige familieaktiviteter. Det gør vi, fordi vi ved, at den økonomiske støtte ikke kan stå alene, hvis vi vil skabe bæredygtige forandringer i familiernes liv.
- Familiecamps
-
Røde Kors Familiecamps er liv, leg og læring for hele familien.
- Støtte til voldsudsatte kvinder
-
Qnet er netværk og støtte for kvinder og børn, der har været udsat for vold i familien. Røde Kors tilbyder en-til-en støtte og fællesarrangementer.
- Julehjælp
-
Hvert år uddeler vi julehjælp til mere end 11.000 familier.
Læs mere om vores julehjælp her.
- Ungdommens Røde Kors
-
Ungdommens Røde Kors laver også et hav af aktiviteter for udsatte børn og unge. Læs mere på Ungdommens Røde Kors' hjemmeside www.urk.dk.
Familien i fokus
Familien i fokus
I perioden 2017-2021 støtter Den A.P. Møllerske Støttefond Røde Kors’ udvikling og udbredelse af aktiviteterne Familienetværk, Frivillig familieven og Mentorforløb.